Ne engedje, hogy az utazók hasmenése elrontsa a nyaralását!

Utolsó módosítás:2024.08.23 06:59

Az utazók hasmenése rémálommá változtathatja a legkülönlegesebb nyaralást is. Milyen tüneteket okoz, és miként előzhető meg a betegség? És mi a teendő, ha már megtörtént a baj? Ezekre a kérdésekre is választ adott Dr. Hidvégi Edit, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus szakorvosa.

Online Bejelentkezés

Dr. Hidvégi Edit PHD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Amikor félresiklik a nyaralás

Az utazók hasmenése egy rövid, de annál kellemetlenebb gyomor-bélrendszeri fertőzés, ami főként a Közel-Keletre, Ázsiába, Afrikába és Dél-Amerikába utazó turistákat fenyegeti. Az utazók hasmenése azonban nem csak ezekben az országokban jelenthet veszélyt (ebből a szempontból a balkáni országok is rizikósak lehetnek). A melegebb éghajlat, a bizonytalan higiéniai körülmények, a nem megfelelő élelmiszerkezelés (pl. az ételek hűtésének hiánya) vagy az új, korábban nem fogyasztott ételek is kockázati tényezők lehetnek a betegség kialakulásának szempontjából. Döntően bakteriális fertőzés (Escherichia coli, Campylobacter) okozza, kisebb százalékban vírusok (Norovírus) és protozoonok (Giardia lamblia és az Entamoeba histolytica) tehetők felelőssé a tünetek kialakulásáért. A betegség általában napi három vagy több híg székletürítéssel jár, emellett hasi görcsöket, puffadást, hányást, hőemelkedést és lázat okozhat.

-Az utazás során jelentkező intenzív hasmenés, valamint hányás elsősorban a folyadékvesztés miatt kialakuló kiszáradás miatt jelent nagyobb veszélyt a gyermekek, idősek és várandósok számára. Emellett bizonyos alapbetegségek (pl. cukorbetegség, krónikus vese-, máj- vagy szívbetegség, gyulladásos bélbetegség) és csökkent immunitású állapotok is hajlamosíthatnak a súlyosabb lefolyásra. Savcsökkentő gyógyszerek vagy antacidok szedése mellett is könnyebben kialakulhat a megbetegedés, mivel a csökkent gyomorsav termelés miatt nem pusztulnak el a megbetegedést okozó kórokozók. Ha a tünetek súlyossá válnak (a hasmenés intenzív és hányás is jelentkezik), akkor kórházi kezelésre (infúzó adására) is szorulhat a beteg. A véres hasmenés szintén komoly figyelmeztető jel – ismerteti Dr. Hidvégi Edit.

Szerencsére azonban a tünetek többnyire két-három napon belül spontán javulnak, baktérium vagy parazitafertőzés esetén azonban – kezelés híján – hetekig vagy hónapokig is jelen lehetnek a kellemetlen panaszok.  

Így kerülheti el az utazók hasmenését

Óvatosan az alábbi élelmiszerekkel!Az utazók hasmenése a legszebb álomnyaralást is tönkreteheti.

Mivel az infekció terjedése elsősorban szennyezett vízzel és étellel történik, így, ha a célország kockázatos lehet a megbetegedés szempontjából, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni:

  • Soha ne igyon csapvizet, és ne tegyen jégkockát italaiba!
  • Kizárólag palackozott vizet fogyasszon, és ezzel mosson fogat is!  
  • Gyümölcsöt csak hámozva egyen!
  • Ne fogyasszon pasztőrözetlen gyümölcsleveket!
  • Kerülje a nyers zöldségféléket (különösen a leveles zöldségeket)!
  • A pasztőrözetlen tej- és tejtermékek, valamint a fagylaltok is kockázatosak lehetnek.
  • Kerülje a nyers húsokat, halakat és tenger gyümölcseit!
  • Ne egyen utcai árusoktól vásárolt ételeket!

Ne feledjük, hogy egy fertőző betegséggel van dolgunk, amit beteg emberrel történő érintkezéskor is elkaphatunk, ezért utazásunk alatt is rendszeresen mossunk kezet szappanos meleg vízzel! – hangsúlyozza Hidvégi doktornő.

Megelőző probiotikum alkalmazása

A probiotikumokról tudható, hogy támogatják az egészséges bélflóra kialakítását, és a probiotikus törzseket tartalmazó készítmények segíthetnek megelőzni az utazók hasmenését. Ezeket két héttel az utazás megkezdése előtt érdemes elkezdeni szedni, és alkalmazásukat folytatni kell az utazás idején is.

Védőoltások felvétele

Nemzetközi utazás tervezésekor megfontolandó a hepatitis A elleni vakcina (hosszabb tartózkodás esetén a hepatitis B vakcina) felvétele, különösen ha olyan célországba utazunk, ahol közepes-magas arányú a betegséggel való átfertőzöttség (pl. Bulgária, Görögország, Egyiptom, Tunézia) és a higiéniai körülmények is bizonytalanabbak.  Az életveszélyes trópusi fertőzések közül a sárgaláz, a hastífusz és malária is okozhat többek között súlyos gyomor-bélrendszeri tüneteket. Afrikai vagy ázsiai országokba történő utazás előtt mindenképpen tájékozódjunk, és kérjük a szükséges oltásokat (sok országba ezek nélkül be sem léphetnek a turisták).

Mi a teendő, ha megbetegedtünk?

-A legfontosabb a folyadék- és sópótlás. Az enyhén cukros tea, ásványvíz, limonádé fogyasztása azonban önmagában nem elegendő a sóveszteség pótlására, erről külön kell gondoskodni (pl. sós kekszekkel vagy a folyadékhoz adott csipetnyi sóval). Súlyosabb esetben (ha az intenzív hasmenéshez hányás is társul), gyógyszertárakban kaphatók elektrolitkészítményekre is szükség lehet: ezeket vízben kell elkeverni, és apránként elfogyasztani. A nyári útipatikába kerüljön hasfogó készítmény is, ez jó szolgálatot tehet enyhébb hasmenéses panaszok kezelésére. Ha utolért bennünket az utazók hasmenése, nem kell koplalni, de tartalmasabb (zsíros, fűszeres, tejes) ételekkel ne terheljük a szervezetet! Bakteriális fertőzések okozta utazói hasmenés esetén orvos által elrendelt antibiotikumok is alkalmazhatók, amelyek mérséklik a tüneteket és a betegség is rövidebb lefolyású lesz. Ha a hazaérkezésünk után is fennáll a hasmenés, vagy megmaradnak a hasi panaszok, érdemes – egy baktérium és egyéb élősködőkre vonatkozó – székletvizsgálatot követően gasztroenterológus szakember felkeresése.

Téma szakértője

Specialitások:
  • reflux
  • étel-allergia
  • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)
  • felnőtt- és gyermekellátás

Kapcsolódó oldalak