Mikor érdemes Helicobacter pylori vizsgálatot végezni?

Utolsó módosítás:2024.08.13 07:55

A Helicobacter pylori baktérium az egyik legelterjedtebb kórokozó, ami az emésztőrendszert támadja meg, és számos betegséggel (gyomorhurut, fekély, a MALT-lymphoma és gyomorrák) hozható összefüggésbe. Kiknek és milyen tünetek esetén érdemes teszteltetni magát? A kérdésre dr. Sárdi Krisztina, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa válaszolt.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Helicobacter pylori – a bennünk élő baktérium

A Helicobacter pylori egy baktérium, ami gyulladást (gastritis) okozhat a gyomorban, a gyulladás talaján pedig gyomor- és nyombélfekélyek, valamint gyomorrák is kialakulhatnak. A fertőzés csak emberről-emberre terjed (szennyezett vízzel vagy élelmiszerrel, hányással, széklettel) a kéz, illetve tárgyak közvetítésével. Jelenlegi ismereteink szerint a fertőzést bármelyik korosztály elkaphatja, de a többség gyermekkorban fertőződik meg. Mivel nem feltétlenül jelzik tünetek, ezért az érintettek többnyire nem is tudnak arról, hogy a gyomornyálkahártyájuk felszíni nyákrétegében Helicobacter pylori baktérium van. Jelenleg nincs mód a megelőzésére, de számos diagnosztikai módszer (kilégzéses teszt, vér- és székletvizsgálat, endoszkópia során vett biopszia) létezik a baktérium kimutatására – mondja dr. Sárdi Krisztina. Ezek közül a kilégzési teszt egy nem invazív, fájdalommentes eljárás, ami gyors eredményt ad, és nem terheli meg a pácienst. A teszteléskor egy szénizotóppal jelzett ureumot tartalmazó kapszulát kell lenyelnie a betegnek. A Helicobacter pylori az ureumot ammóniára és bikarbonátra bontja, a bikarbonátból felszabaduló széndioxidot egy speciális műszerrel mérjük. A pozitív vizsgálati eredmény igazolja a Helicobacter pylori-fertőzést.

Mikor érdemes Helicobacter vizsgálatot kérni?Tartós gyomorfájdalom esetén is érdemes helicobacter vizsgálatot végezni

Bár a baktérium a világ lakosságának mintegy felében megtalálható, hangsúlyozni kell, hogy ez még nem jelenti azt, hogy minden érintett beteg lesz, és tünetmentes személyek rutinszerű szűrése sem indokolt.

-Mivel a nyombélfekélyes betegek 90-95 százaléka, a gyomorfekéllyel diagnosztizáltak 70-90 százaléka Helicobacter pylori pozitívezért a Helicobacter pylori teszt elvégzése javasolt aktív peptikus fekélybetegség diagnózisakor. A fertőzés kezelése után ismételt teszteléssel győződünk meg arról, hogy eltűnt-e a baktérium a szervezetből. Javasolható a tesztelés, ha a páciens családjában előfordult gyomorrák, gyomor- vagy nyombélfekély, illetve bizonyos, a baktériumfertőzésre utaló panaszok esetén:

  • émelygés, hányinger, hányás
  • gyomorfájdalom, gyomorégés
  • böfögés
  • étvágytalanság
  • fogyás

Mindezek mellett hosszú távú NSAID-kezelés előtt szintén elvégzik a vizsgálatot a betegeknél, hogy csökkentsék a fekélyek kialakulásának kockázatát

-Amennyiben a teszt eredménye pozitív, a Helicobacter-fertőzésre kombinált gyógyszeres kezelést alkalmazunk antibiotikummal és savcsökkentő készítménnyel. Ha a kontrollvizsgálat során kiderül, hogy a terápia nem volt hatékony, akkor ismételt kezelésre lesz szükség. Amennyiben a kezelés sikeres, kicsi az esélye, hogy a beteg ismételten megfertőződik – mondja dr. Sárdi Krisztina, a Gasztroenterológiai Központ szakembere.

Téma szakértői

Kapcsolódó oldalak