Mi történik a gasztroenterológusnál?

Utolsó módosítás:2024.07.15 07:38

Hasfájás, gyomorégés és puffadás – csak néhány olyan, az étkezéssel összefüggő panasz, amivel gasztroenterológushoz fordulunk. A gasztroenterológia az emésztőszervek betegségeivel foglalkozó, a belgyógyászatból önállósodott szakterület. Dr. Sárdi Krisztinát, a Gasztroenterológiai Központ belgyógyász, gasztroenterológusát arról kérdeztük, mire számíthatunk a kivizsgáláson.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A gasztroenterológus

A gasztroenterológus kifejezés görög eredetű: a gasztro szó azt jelenti, hogy gyomor, az entero „bélhez tartozó”-t, az -ologist pedig specialistát jelent. Összefoglalóan tehát azt mondhatjuk, hogy a gasztroenterológus az emésztőrendszert (nyelőcső, gyomor, belek, máj, epeutak és a hasnyálmirigy) érintő kóros állapotok és megbetegedések diagnosztikájával, kezelésével és megelőzésével foglalkozó szakember. A gasztroenterológia azonban egy igen szerteágazó terület, hiszen emésztőszerveink állapota, bélrendszerünk mikrobiómja szervezetünk működésének egészét befolyásolja, így testi-lelki egészségünkre, szellemi teljesítőképességünkre is hatással van – magyarázza dr. Sárdi Krisztina.

Milyen tünetek esetén érdemes gasztroenterológushoz fordulni?

Gasztroenterológushoz olyan, az emésztéssel, illetve az emésztőszervekkel kapcsolatos panaszokkal fordulhatunk, mint például:

  • Nyelési zavar
  • Reflux
  • Hasi fájdalom, diszkomfortérzés
  • Gyomorégés
  • Puffadás
  • Böfögés, csuklás
  • Emésztési zavarok
  • Fokozott bélmozgás
  • Túlzott gázképződés
  • Étvágytalanság
  • Hányinger, émelygés
  • Székelési habitus vagy a széklet konzisztenciájának megváltozása
  • Tápcsatornai vérzések
  • Tisztázatlan eredetű vashiányos vérszegénység
  • Megmagyarázhatatlan fogyás vagy súlygyarapodás
  • Nem fertőző eredetű sárgaság

Amennyiben ezeket az étkezéssel összefüggő panaszokat tapasztaljuk, először érdemes a háziorvosunkhoz fordulni, aki szükség esetén javasolhatja a gasztroenterológiai kivizsgálást.

Milyen betegségekkel foglalkozik a gasztroenterológus?

A gasztroenterológusok által diagnosztizált és kezelt leggyakoribb állapotok közé soroljuk többek között az alábbi betegségeket:

  • Ételintolerancia, ételallergia (laktózérzékenység, hisztamin intolerancia, tejallergia)
  • Coeliakia
  • Nyelőcső betegségei (reflux betegség, nyelőcsőgyulladás, hiatus hernia)
  • Gyomor és nyombél betegségek (fekélybetegség, gyomorgyulladás)
  • Gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa)
  • Vastagbél divertikulosis
  • Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO)
  • Funkcionális bélbetegségek (IBS)
  • Májbetegségek (zsírmáj, májgyulladás, cirrózis)
  • Hasnyálmirigy-, epe- és epehólyag-betegségek (epekövesség, epehólyaggyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás)
  • Daganatos betegségek és szűrése

Erre számíthatunk az első konzultáción

-A vizsgálat a gasztroenterológussal történő találkozókor az anamnézis felvételével és a páciens alapos kikérdezésével indul. Az aktuális panaszok mellett a kórelőzményekről, a szedett gyógyszereinkről, a családban előforduló betegségekről, étkezési szokásainkról és életvitelünkről tesz fel kérdéseket nekünk a szakorvos, aki fizikális vizsgálatot is végez – sorolja Sárdi doktornő. A fizikális vizsgálat része többek között a has tapintása és a hallgatózás. Az első konzultáció során kerül sor a szükséges diagnosztikus vizsgálatok megbeszélésére.

Milyen vizsgálatokat végez a gasztroenterológus?

A gasztroenterológiai labor- illetve mikrobiológiai vizsgálatok vér- és székletvizsgálatokat jelentenek. A diagnosztikus képalkotó vizsgálatok esetében hasi ultrahang, CT és MR elvégzését is kérheti a szakorvos. Mint dr. Sárdi Krisztina mondja, a gasztroenterológiában gyakran alkalmaznak endoszkópos módszereket is az emésztőrendszer vizsgálatához. A tápcsatorna felső szakaszának vizsgálatakor a nyelőcsövön keresztül vezetnek le egy vékony, rugalmas száloptikás eszközt (endoszkópot), így a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél állapotáról (gyulladásról, fekélyről, daganatról) lehet információkat szerezni. A kolonoszkópia a vastagbél vizsgálatát jelenti, és a vastagbélrák szűrésében van kiemelt jelentősége. Bár sokan ódzkodnak ezektől a vizsgálatokról – a szakember kiemeli, hogy az endoszkópos eljárások nem csak az egyes elváltozások, rendellenességek azonosításában segítenek, de szövetmintavételre és polypok eltávolítására is alkalmasak. Ha gasztroenterológushoz fordulunk, sok esetben lehet szükség kilégzéses vizsgálatokra is: ilyenkor a beteg által kilélegzett levegőben lévő bizonyos anyagok mennyisége alapján diagnosztizálhatunk egyes betegségeket (pl. Helicobacter pylori fertőzöttség, laktózintoleranciát, fruktóz felszívódási zavart, kontaminált vékonybél szindrómát).

-Az eredmények értékelését és a diagnózis felállítását követően megbeszéljük a pácienssel a szükséges terápiát (étrendi-életmódbeli változtatások, gyógyszeres kezelés, műtéti beavatkozás) és a további teendőket. Az emésztőszervi panaszok hátterében nem mindig szervi elváltozás áll. Mivel a bél állapota hatással van a lelki folyamatokra, és a pszichénk is befolyásolja emésztőrendszerünk állapotát és működését, ezért fontos, hogy holisztikus szemlélettel közelítsük meg a betegeket. A társuló lelki problémák felmérése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a páciens meggyógyuljon – hangsúlyozza dr. Sárdi Krisztina, a Gasztroenterológiai Központ szakembere.

Téma szakértői

Kapcsolódó oldalak