Lehet, hogy néma cöliákiája van, és nem is tud róla?

Utolsó módosítás:2024.02.26 15:22

A cöliákia az egyik leggyakoribb genetikai hátterű autoimmun betegség, melynek tünetei változatosak lehetnek. Előfordulhat, hogy a cöliákiás betegnek nincsenek panaszai, ám bélbolyhainak károsodása észrevétlenül zajlik és szerológiája is pozitív. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergia Központ belgyógyász, gasztroenterológus szakembere szerint a néma cöliákiára sokszor csak véletlenül derül fény.

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A cöliákia tünetei

A cöliákia felszívódási zavarral, részlegen vagy teljesen elpusztult bélboholy-szerkezettel jellemezhető öröklődő autoimmun betegség, melyet a kalászos gabonafélékben megtalálható glutén nevű fehérje vált ki. A betegségnek egyetlen gyógymódja van, az egész életen át tartó gluténmentes diéta – mondja dr. Sárdi Krisztina. A cöliákia bármely életkorban kialakulhat, és sok esetben gasztrointesztinális tüneteket vált ki. Klasszikus gyomor-bélrendszeri jelei és tünetei közé tartozik a hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom, puffadás, szélgörcs, fogyás, valamint a hányinger és hányás. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy bár a hasmenést gyakran tekintik kulcsfontosságú jellemzőnek, de a cöliákiával diagnosztizált felnőtteknek csak egy részénél jelentkezik ez a tünet – hangsúlyozza a szakember. Nagyon fontos tudatosítani, hogy a cöliákia valójában nemcsak egy bélrendszeri betegség; hanem az egész szervezetet érintő autoimmun állapot, ami egyre gyakrabban jelenik meg típusos tünetek nélkül a felnőttek körében.

A néma cöliákia veszélyeirejtett gluténérzékenység

Bár a cöliákia becslések szerint világszerte 100 emberből 1-et érint, de csak körülbelül 30 százalékát diagnosztizálják megfelelően – hangsúlyozza Sárdi doktornő. A néma cöliákiának nevezett kórképnél hiányoznak a tipikus klinikai tünetek, emiatt ezekre az esetekre sokszor nem is derül fény. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az illető ne lenne veszélyben, hiszen a belei éppúgy károsodnak, mint a klasszikus tünetekkel bíró cöliákiás betegeké. A kezeletlen cöliákia további betegségek és szövődmények kialakulásához vezethet, amelyek nem feltétlenül hozhatók összefüggésbe ezzel a betegséggel. Mivel a cöliákia károsítja a bélnyálkahártyát, idővel felszívódási zavarok és alultápláltság alakulhat ki, ennek első jele nagyon gyakran a vérszegénység. A D-vitamin-, kalcium- és foszfáthiány miatt hosszútávon csontritkulás jön létre, és gyakoriak a fogzománcot érintő betegségek. A vas- és B12-vitaminhiány miatti körömeltérések, afták és hajhullás szintén figyelemfelkeltő tünetek lehetnek – sorolja a doktornő, és hozzáteszi, hogy a K-vitamin hiánya véralvadási zavarhoz vezethet. A lisztérzékenységhez társuló jellegzetes bőrbetegség a dermatitis herpetiformis vagy más néven Duhring-betegség. A betegségre a könyök, térdek és a háton, a farokcsont feletti területen csoportosan megjelenő, viszkető hólyagos kiütések hívják fel a figyelmet. A felszívódási zavarok és bőrtünetek mellett a cöliákia gyulladásos állapotként is megnyilvánulhat – figyelmeztet Sárdi doktornő. Előfordul például, hogy a beteg ízületi gyulladása a gluténérzékenység diagnosztizálást követően elkezdett diéta hatására szűnik csak meg. A fel nem ismert néma cöliákia miatti neurológiai és pszichiátriai rendellenességek (depresszió, migrén, idegkárosodás) szintén sokszor alakulnak ki a pácienseknél. Bizonyos autoimmun állapotok, mint például a rheumatoid arthritis, az Addison-kór, a Sjögren-szindróma, az autoimmun pajzsmirigy- és májbetegségek, valamint az 1-es típusú cukorbetegség, gyakrabban fordulnak elő a cöliákiában szenvedőknél, és a Turner vagy Down-szindrómás egyének is sok esetben szenvednek ebben a betegségben. Azokat tehát, akiknél ezen állapotok bármelyike jelentkezik, tesztelni kell. Végül fontos megemlíteni, hogy a néma cöliákia a reproduktív rendszert érintő zavarokat is okozhat. A késői menzesz, korai menopauza, a különféle vérzési zavarok, teherbeesési problémák és spontán vetélések hátterében sajnos cöliákia is állhat.

Ha a fennálló panaszok, illetve tünetek alapján felmerül a gyanú, hogy a gluténnal kapcsolatos problémája lehet valakinek, forduljon gasztroenterológus szakemberhez! A kivizsgálás első lépése a szerológiai vizsgálat elvégzése, amit a beteg klinikai tüneteivel összhangban mérlegelünk. A diagnózis felállításához a cöliákiára jellemző gének kimutatása, valamint az endoszkópos vizsgálat eredménye nyújt fontos információt. Az egész életen át tartó diéta a néma cöliákiában érintettek számára is látványos életminőség javulással jár, és elkerülhetővé válik a további súlyos szövődmények kialakulása – hangsúlyozza dr. Sárdi Krisztina, az Allergia Központ orvosa.

Téma szakértője

Specialitások:
  • ételallergia, ételintolerancia
  • cöliákia (lisztérzékenység)
  • reflux betegség
  • laktóz-, hisztamin érzékenység
  • csalánkiütés miatti gasztroenterológiai góckutatás
  • gyomorfekély
  • vastagbél divertikulózis, vastagbéldaganat szűrés
  • Reflux,SIBO
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó oldalak