Funkcionális bélbetegségek és kezelésük modern szemlélete
December elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és a Gasztroenterológiai Központ eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban.
Bél-agy tengely: a funkcionális emésztőszervi betegségek komplex szemlélete
Dr. Pászthory Erzsébet
a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológusa
Előadásának bevezetőjében Pászthory doktornő definiálta a funkcionális bélbetegségeket, ismertette azok tüneteit, és felvázolta megfigyelését ezek és a pszichés problémák közt. Az összefüggések megértéséhez bemutatta a stresszreakciók kiváltotta folyamatokat a neuro-endokrin-immun rendszerben és ismertette a külvilágból érkező ingerek hatásait a limbikus rendszerre. Részletesen és informatívan leírta a külvilág és az emésztőrendszer kapcsolatát és a tipikusan stressz hatására jelentkező panaszokat, mint a puffadás, fájdalom, székelési panaszok, reflux. A doktornő a saját elnevezésével élve „bél-világ” hatásairól is beszélt, kitérve az enterális ideg-, immun- és hormonrendszerre, valamint a mikrobiótára. Figyelmeztetett, hogy ha a nyugati étrendről tartósan sikerül áttérni egy egészségesebb, rostdús diétára, már néhány hét alatt érezhető lesz a hatás, nem csak a bél-világban, de a bél-agy tengely összefüggéseinek köszönhetően a pszichében is. A terápiás lehetőségek közt dr. Pászthory Erzsébet kiemelte, hogy egyaránt szükséges foglalkozni az étrenddel, a stresszfaktorok felderítésével, az életmóddal és bizonyos esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség van.
A bukogatásoktól a reflux betegségig
Hasonlóságok és különbségek a csecsemő- és a felnőttkori reflux között
Az életmód szerepe a kezelésben
Dr. Hidvégi Edit PhD
a Gasztroenterológiai Központ gyermekgyógyásza, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
Hidvégi doktornő prezentációját a reflux definíciójával nyitotta, eloszlatva a közkeletű tévedést, miszerint a reflux egyenlő a savassággal. A csecsemők refluxának bemutatásakor különbséget tett a GER és a GERD közt, hangsúlyozván, hogy utóbbi klinikai tünetei és jelei változók és nem specifikusak, ezért gyakran nehéz diagnózist felállítani pusztán az anamnézis vagy a fizikális vizsgálat alapján. Dr. Hidvégi Edit a továbbiakban felvázolta a gyermekek és a felnőttek közti különbségeket a téma szempontjából, majd rátért a csecsemőkre jellemző tünetekre, kiemelve a csendes refluxot, amelyet a laikusok gyakran más betegségekhez kapcsolnak. Figyelmeztetett a tünetként jelentkező mellkasi fájdalom differenciál diagnosztikájára, és a GERD pulmonológiai összefüggéseire. A doktornő ismertette a reflux hajlamosító tényezőit, majd a kivizsgálás egyes lépéseit mutatta be a hallgatóságnak. A kezelés lehetőségeiről szólván, a szakember nem csak a lehetséges gyógyszerekről beszélt, de az életmódról és az alternatív lehetőségekről is.
Bél-agy tengely
Stressz, érzelmek és emésztőrendszeri rendellenességek
Sparta Romana Patrizia
a Gasztroenterológiai Központ klinikai és pedagógiai szakpszichológusa
A pszichológus bevezetésként feltette a kérdést, hogyan is hatnak az érzelmek az emésztőrendszerre, és miért fontos, hogy a gyógyítás során a testi és lelki tényezőket egyaránt figyelembe vegyük? A kérdéskör megértéséhez elmagyarázta a stresszreakció és a vagus tónus közti összefüggést, és erre épülve a bélrendszer és az agy között fennálló kétirányú kapcsolatot. Rámutatott, hogy az átélt érzelmeink közvetlenül hatnak emésztőrendszerünk egészségére, állapotára, éppen ezért hangsúlyozta, hogy a gyógyulásban az életmód és a pszichés támogatás is nagy jelentőségű. Felhívta a hallgatók figyelmét, hogy az emésztőrendszeri tünetek a szociális életet is befolyásolhatják, ezért e téren is fontos a betegek támogatása. A kezelés részeként nagy hangsúlyt fektetett az életmód és a gondolkodás szerepének felismerésére, a tudatos változásra, valamint a felelősség vállalására az életmóddal kapcsolatban. Előadásának zárásaként a szakember kiemelte a multidisziplináris együttműködés fontosságát, az orvos és a pszichológus együttműködését az átfogó kezelés érdekében.
Vezérfonal a májmarkerek útvesztőjében
dr. Németh Aliz
a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus
Rendkívül informatív prezentációját dr. Németh Aliz azzal kezdte, hogy ismertette a hozzá érkező betegek kivizsgálásának lépéseit, majd egyesével bemutatta az egyes májmarkerek jelentőségét a diagnosztizálásban. A hallgatóság sokat tanulhatott a GPT, a GOT-AST, ezek hányadosa, a DE-RITIS, az ALP, a GGT, a bilirubin, az albumin, az immunglubolinok, az INR-prothrombin, a PSHE, az LDH, a vizelet UBG, a thrombocyta és az AFP értékek értékeléséről, szerepéről. Németh doktornő külön hangsúlyt helyezett az alkoholos májbetegségekre, tekintettel arra, hogy Magyarország az egymillió alkoholbeteg országa. Ezek után a szakorvos beszélt az akut hepatitis leggyakoribb okairól, szót ejtett az akut és krónikus májbetegségek típusairól és a diagnosztizálás lehetőségei közt kiemelte a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatot. Végezetül Németh doktornő kitekintett a ritkább genetikai betegségekre is, és összefoglalta a hallgatóságnak az elhangzottak fő tanulságait.
A hasmenések differenciál diagnosztikája és kezelése az EBM alapján
Dr. Hidvégi Edit PhD
a Gasztroenterológiai Központ gyermekgyógyásza, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
Bár mindenkinek van tapasztalata a hasmenésről, előadásának bevezetőjében Hidvégi doktornő definiálta a jelenséget, külön kategóriákba sorolva az akut és a krónikus típust. A patomechanizmusok bemutatása után röviden ismertette a fertőzéses eredetű, valamint a táplálékok és gyógyszerek okozta hasmenés okait és jellemzőit. Beszélt a laktózintolerancia és a cöliákia okairól, jellegzetességeiről és képekkel illusztrálva ismertette a csecsemőkori és a felnőttkori tüneteket is. A felszívódási zavarok közt szót ejtett az exocrin pancreas elégtelenségről és az epesav felszívódási zavarról és azok lehetséges következményeiről. A kezelés részeként megemlítette a megfelelő higiéniát, a probiotikumok szerepét, illetve felhívta a figyelmet a hasmenéssel kapcsolatos leggyakoribb tévedések és hibák kiküszöbölésére.
Egyénre szabott étrend szerepe a gasztroenterológiai megbetegedésekben
Vajdovich Dorottya
dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató
A záró előadásban a dietetikus bemutatta a hallgatóságnak a táplálkozásterápia helyét a gyógyításban, az életminőség javításától az állapotjavulásban játszott szerepéig. A dietetikai tanácsadás jelentőségét elsősorban a személyre szabottságban látta, hiszen más előnyök mellett arról is fontos edukálni a pácienst, hogy az étrend közvetlenül hat a betegségekre. Ismertette, pontosan hogyan zajlik a tanácsadás, majd rátért azokra az emésztőszervrendszeri tünetekre és gasztrointesztinális kórképekre, amelyek miatt érdemes szakembert felkeresni. Mindezek ismeretében Vajdovich Dorottya bemutatta a fontos tápanyagokat és néhány mondatban beszélt a bélmikrobióta szerepéről is. A gyakori betegségek közül kiemelte az IBS-t és a SIBO-t, mindkettővel kapcsolatban ismertetve az étrend és az életmód szerepét, amelyet érdemes kiegészíteni a pszichés támogatással is. A dietetikus külön témakörként kezelte a laktózintoleranciát, a cöliákiát, a GERD-et, a Crohn betegséget, a colitis ulcerosát, mindegyiknél részletesen bemutatva a dietetikai iránymutatás jelentőségét.